balnyil Szekszárdi Útikalauz

Városháza

Béla tér 8.

Épült 1842-1846 között klasszicista stílusban.
Átalakítva 1908-ban szecessziós stílusban

A városházát Tormay (Krenmüller) Károly megyei főorvos tervezte. A megnyitó napján (1846. okt. 18) Liszt Ferenc hangversenyezett a vármegyeháza nagytermében.

Az épület homlokzata eredetileg a vármegyeházáéhoz hasonló stílusú volt, a kinyúló ülésterem tetején timpanonnal, alatta oszlopsorral. Az oszlopsor alapozása azonban nem volt megfelelő, nem vette figyelembe a talajmechanikai sajátosságokat, megsüllyedt a fél ülésteremmel együtt, az épület megrepedt, az átépítés halaszthatatlanná vált. Egy 1905-ből származó jegyzőkönyv szerint a tanácsnokok az épület repedésein át kiláttak a térre. Ezt követően építették át a Városházát Diczenty László szekszárdi építész tervei szerint. A homlokzatot ekkor alakították át a századforduló környékén kedvelt szecessziós stílusban.
Noha az átalakítás 1908-ban lett kész, az épület kapujánál látható kőtábla az 1904-es évet jelöli meg az átalakítás évszámaként.

A város kőbe faragott címere az 1985-ös felújítás alkalmával került a homlokzatra.

A házasságkötő terem két falfelületét Sarkantyú Simon 1976-ban készített secco-ja díszíti, amely egy falusi lakodalmas jelenetet ábrázol. A lépcsőházban Baky Péter két pannója látható 2000. aug. 20. óta.

A polgármesteri tárgyaló falát Szily Géza gobelinje díszíti.

Az épületet ma is eredeti rendeltetése szerint használják.